Friday, December 31, 2010

Coklat Hantaran Muhaimin



Coklat hantaran ni Kak Ana buat untuk majlis pertunangan Muhaimin yang akan diadakan sempena menyambut tahun baru 2011 di Pulau Pinang.

Kek Fondant Kebaya



Kek Fondant Kebaya ni Kak Ana buat sebagai salah satu barang hantaran untuk majlis pertunangan anak buah Si Muhaimin.

Thursday, December 23, 2010

Nasi Hujan Panas



Salam semua, ,jemput makan hari ni Kak Ana buat nasi hujan panas tapi letak rempah bukhari (sedap lain sikit haha puji sendiri ).Anak Kak Ana nak makan kurma daging dengan ayam goreng so buatlah. Kak Ana pulak suka makan dengan jelatah tapi stock cuma tinggal timun, tomato dan cili merah. Kak Ana blend jer tomato dengan cili letak limau nipis, garam dan gula.pastu makan dengan timun lah ganti jelatah hehe. Hubby Kak Ana makan bertambah kali ni.

Monday, December 20, 2010

Chicken Soup Pasta

Hari Jumaat tengahari Kak Ana punyalah malas tapi lapar so buatkan pasta soup untuk family. Ok kalau nak buat boleh ikut resepi kat bawah. Selamat mencuba.

1 bungkus pasta fettuccini (itu jer yg ada dalam stok kalau nak pasta jenis lain pun boleh)
1 mangkuk ayam yang dipotong kecil
1 batang celery dipotong
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih di hiris halus
1 biji buah tomato potong dadu
1 tin mushroom button dihiris
3 sdb cili blend (kalau nak pedas lagi tambah lah cili)
1/2 tin tomato puree
1 sdb serbuk lada hitam
3 helai daun bay
1sdt serbuk oregano
garam dan serbuk perasa secukup rasa
1 biji capsicum hijau untuk hiasan diatas
daun parsley untuk hiasan (x der so Kak Ana x letak)

Caranya:

Tumis bawang besar dan bawang putih kemudian masukkan cili. Kacau sampai hilang bau cili pastu masukkan ayam.kacau dan letak sedikit air hingga masak. Masukkan buah tomato, tomato puree. Bila sebati tambah air mcm buat sup. Biarkan mendidih masukkan lada hitam daun bay, mushroom dan oregano garam dan perasa. Biarlah mendidih dan rasa garam tutuplah api. Masukkan pasta dalam pinggan dan letak supnya dan tabur capsicum dan daun pasley.

Sunday, December 19, 2010

LoliChoc Untuk Arabian Nite



LolliChoc ni Kak Ana buat sebagai door gift untuk Majlis Arabian Nite anjuran WI Parlimen Puchong yang diadakan di IOI Resort.Harga rose coklat rm 1.00 siap dipack .Tapi untuk lollichoc love dan xoxo rm 2.00 siap pack

Monday, December 13, 2010

Frozen Foods


Satay Kebab 20 cucuk/bungkus = RM12.00
(2 Perisa - Pedas & Biasa)

Cucur Badak 10 biji/bungkus = RM4.50

Karipap Pusing 10 biji/bungkus = RM4.50

Donut 12 biji/bungkus = RM4.00

Kepada semua pengunjung blog Kak Ana yang berminat nak order frozen foods di atas, sila sms atau e mail kat Kak Ana.

Coklat Hantaran



Bekas berbentuk hati yang dibuat sepenuhnya dari coklat ni Kak Ana saje2 buat mungkin sesuai untuk dijadikan salah-satu bahan hantaran majlis pertunangan atau perkahwinan.Harga bagi set box love ni rm15 siap kotak

Saturday, December 11, 2010

Kuih Muih Untuk Zulibah Katering


Zulibah Katering order kat Kak Ana kuih2 tradisional seperti karipap pusing, keria dan cucur badak untuk khidmat kateringnya di Kelana Jaya. Semua kuih muih ni dah ada sebab Kak Ana buat sebagai frozen foods. Kata taukeh syarikat katering ni tak sempat nak buat sendiri. Order aje lah kat Kak Ana.

Thursday, December 9, 2010

Coklat Untuk JPP Zon KLIA


Coklat edible image logo JPP Zon KLIA ni Kak Ana buat untuk Program Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor. Depa kata nak buat benda baru sebagai cenderahati kepada para tetamu program.Harga bagi oreo edible image ni rm2.50

Cup Cake Untuk JPP Zon KLIA


JPP Zon KLIA di bawah Majlis Perbandaran Sepang order cup cake untuk Program Merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor yang akan diadakan pada 10 Disember ni. Depa kata nak buat cenderahati kepada para jemputan.

Monday, December 6, 2010

Delegasi Sulawesi Memborong Coklat Di MAHA 2010



Booth Delegasi Sulawesi Indonesia terletak tak jauh dari Booth Kak Ana semasa MAHA 2010. Pameran barangan dan kebudayaan mereka ni cuma dua hari aje iaitu 26 dan 27 November. Lepas aje PM rasmi dan melawat, bersiap-siaplah mereka nak balik ke Indonesia. Sebelum balik tu sempatlah singgah kat booth Kak Ana, memborong coklat. Coklat edible image Upin dan Ipin paling laris. Maklumlah, watak kartun kita ni tengah top kat Indonesia. 'Sebagai cenderhati dan buah tangan buat anak2 di Sulawesi' kata mereka.

Saat Manis Di MAHA 2010



Saat paling manis semasa berniaga di MAHA 2010, bila Tun Mahathir dan Tun Siti Hasmah sudi singgah kat booth Kak Ana. Sempat Tun rasa satay kebab. 'Sedap' kata mereka berdua. Kak Ana pun hadiahkan coklat edible image kat Tun Siti Hasmah, 'Buat cucu' kata mereka.

Wednesday, December 1, 2010

Satay Kebab & Coklat Laris di MAHA 2010


Kak Ana cukup seronok berniaga di MAHA 2010. Satay kebab dan coklat oreo edible image antara yang mendapat sambutan hangat pengunjung. Bahkan rakan2 peniaga dan kakitangan urusetia MAHA antara yang dah jadi pelanggan tetap sejak Kak Ana berniaga di sini.

Sunday, November 28, 2010

Satay Kebab


Untuk MAHA International Show 2010 ni Kak Ana tambah satu jenis frozen food yang agak istimewa dan lazat rasanya selain daripada kuih2 tradisional iaitu satay kebab. Ada dua jenis perasa satay kebab yang dijual sekarang iaitu black pepper ,original dan hot and spicy.

Friday, November 26, 2010

Jom Ke MAHA International Show 2010




Di sini Kak Ana nak jemput semua pengunjung blog ni ke booth C178 Hall C International, MAHA International Show 2010 di Serdang dari 26 November hingga 5 Disember 2010. Kak Ana ada jual pelbagai jenis kuih frozen foods, coklat, tart dan peralatan membuat coklat.

Tuesday, November 23, 2010

Bunting MAHA International Show 2010


Bunting bisnes Kak Ana untuk MAHA International Show 2010 lebihkurang beginilah bentuknya. Harap rakan2 dan pelawat blog Kak Ana dapat singgah ke kiosk Kak Ana nanti di Dewan C kalau berkunjung ke tapak pameran MAHA di Serdang yang akan bermula dari 26 November hingga 5 Disember 2010.

Saturday, November 13, 2010

Saturday, November 6, 2010

Persiapan MAHA International Show 2010





Pada masa ni, Kak Ana tengah sibuk membuat persiapan untuk berniaga di MAHA International Show 2010 yang akan diadakan di Serdang pada 26hb November - 5 Disember 2010. Kak Ana cadang nak jual frozen foods seperti donut, karipap, karipap pusing, samosa, kuih kasturi dan cucur badak. Lain2 makanan termasuklah coklat, tart dan peralatan membuat kek dan coklat.

Tuesday, November 2, 2010

Laksa Kedah




Hari ni, anak bongsu Kak Na balik dari asrama utk cuti sekolah. So,Kak Na buatlah menu special sikit iaitu Laksa Kedah utk makan tgh hari.

Monday, November 1, 2010

Puding Marble



Puding Marble ni Kak Ana buat sebagai buah tangan pada kenduri tahlil dan doa selamat sempena pemergian abang dan kakak ipar ke tanah suci untuk mengerjakan ibadah haji.Puding ni memang sedap thanks Che Mat,(CMG) memang tak rugi mencuba .Disini akak minta izin nak share resepi dengan viewers semua.

Bahan-bahan:

4 keping roti*
2 biji telur*
1/2 cawansusu pekat*
170 ml susu cair*(akak guna fresh milk)
3 1/2 cawan air
8 gm agar2 serbuk
1/2 cawan gula
2 sdb butter
2 sdb serbuk koko

Cara nya:

Didihkan 3 cawan air dengan agar2,bila agar2 hancur masukkan gula biar ia hancur.
Blend semua bahan bertanda * dan tuang dalam agar2 tadi .sambil dikacau masukkan butter bila mendidih tutup api.
Bahagi agar2 kepada 2.
1 bahagian dicampur dengan koko kacau biar rata.
Ambil 1 cawan bahagian biasa tuang dalam acuan berselangseli dengan bahagian koko.sehingga habis.sejukkan dalam icebox.

Friday, October 29, 2010

Tauhu Kukus Bersambal






Menu hari ni jumaat.Simple je .So mai lah kita intai macam mana nak buat menu ni.

Bahan:

1 bungkus tauhu lembut( akak beli yag dalam plastik kat giant ada)
1/4 cawan udang kering*(bahan yang bertanda ni blend semua)
3 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah kecil*
5 biji cili api*
3 biji cili merah*
1/2 in belacan*
1 batang serai*
1/4 cawan sos tiram
1/4 cawan sos cili
sedikit daun ketumbar untuk hiasan.

Cara-caranya:

Tumis semua bahan yang diblend hingga naik bau,kemudian masukkan sos tiram dan sos cili.rasa lah kalau kurang masin baru letak sedikit garam.Bila dah masak tuang atas tauhu yang di kukus.Tabur daun ketumbar diatasnya.

Masak Lemak Cili Api Udang dengan Terung Telunjuk






Assalamualaikum .Hari ini terlebih rajin nak kongsi lauk tengahari yang menjadi favorite puteri sulung ku dengan hubby.Haha lauk orang negeri sembilan tapi orang kedah buat.Semalam pergi Mydin jumpa la pulak terung telunjuk (terung yang sebesar jari telunjuk so jadilah terung telunjuk x tau pulak apa nama sebenarnya) hari ni jadilah menu ni cubalah try.

Bahan:
20 biji cili api kampung (baru ada kick)*
1 in kunyit hidup*
1 biji santan pekat
1 batang serai
1 keping asam gelugur
garam
udang 20 ekor (ikut suka je)
6 biji terung telunjuk

Cara;
Blend cili dengan kunyit kemudian masuk semua bahan dan masak atas api yang sederhana sambil dikacau supaya x pecah minyak sehingga masak.

Sunday, October 24, 2010

Cenderahati dan Door Gift Malam Selingkar Kasih SSAS

Kak Ana buat beberapa cenderahati dan door gift sempena Malam Selingkar Kasih Murid-Murid Tingkatan 5 Sekolah Sultan Alam Shah (SSAS) Putrajaya yang diadakan di Shangrila Hotel Kuala Lumpur pada 24hb Oktober 2010. Antara cenderahati dan door gift yang disediakan untuk majlis tersebut termasuklah :

1) Cenderahati Untuk Alumnai SSAS

Cenderahati untuk Alumnai SSAS berupa sekotak coklat pelbagi warna dan bentuk.





2) Door Gift Untuk Murid Tingkatan 5

Door gift coklat ni dimasukkan edible image logo batch Tingkatan 5 2010



3) Doof Gift Untuk Guru

Door gift untuk guru2 berupa empat biji coklat pelbagai warna dan bentuk.



4) Cenderahati Yang Dipertua PIBG


Cenderahati untuk Yang Dipertua PIBG berupa sekotak coklat pelbagai warna dan bentuk.