Orang utara panggil kuih ni serabai. Sesuai dihidangkan untuk minum petang. Arwah ayah memang minat kuih ni. Kerap dia suruh arwah mak buat. Masa tulah Kak Ana belajar buat serabai. Orang Kedah lebih suka kuah durian. Tapi orang sebelah selatan seperti Melaka lebih suka buat kuahnya dari gula merah atau gula Melaka. Hubby i org Melaka tu yg tau sikit cara diaorg. Kebetulan abang dan kak ipar datang ke rumah, Kak Ana jamulah kuih ni. Depa pun dah lama tak makan serabai ni. Langkah kananlah. Ok jom kita try buat serabai ni :
Untuk serabai:
300 gm tpg beras
1 mangkuk nasi sejuk (di blend dgn sedikit air)
1/2 bungkus yeast kering (kak ana jenama mauripan yg 11gm)
air
Masukkan semua bahan dan bancuh dengan air. Kepekatannya mcm buat kuih cara. Biarkan selama 4 ke 5 jam baru kita bakar. Ambil 1 senduk dan masukkan dalam kuali yg disapu dengan sedikit minyak supaya x melekat. Tutup dengan tudung periuk hingga masak.
Untuk kuah durian:
2 biji durian
4 sdb gula kasar
RM2.00 santan
garam
1 cawan air
Campur semua bahan dan gaul durian bersama sampai sebati. Masak atas api sambil di kacau.
Untuk serabai:
300 gm tpg beras
1 mangkuk nasi sejuk (di blend dgn sedikit air)
1/2 bungkus yeast kering (kak ana jenama mauripan yg 11gm)
air
Masukkan semua bahan dan bancuh dengan air. Kepekatannya mcm buat kuih cara. Biarkan selama 4 ke 5 jam baru kita bakar. Ambil 1 senduk dan masukkan dalam kuali yg disapu dengan sedikit minyak supaya x melekat. Tutup dengan tudung periuk hingga masak.
Untuk kuah durian:
2 biji durian
4 sdb gula kasar
RM2.00 santan
garam
1 cawan air
Campur semua bahan dan gaul durian bersama sampai sebati. Masak atas api sambil di kacau.
No comments:
Post a Comment