Saturday, February 11, 2012

Barang2 Dari Guangzhao Dihantar Depan Rumah


Tengah2 relaks ni Kak Ana nak sharelah sikit pengalaman memborong barangan China di Guangzhao. Ikut pakej pemborong LV Travels & Tours. Mungkin kawan2 yang berminat ke sana boleh dapatlah gambaran sikit melalui post ni.

Packagekan semua barang2 yang dibeli dalam kotak dan tulis alamat kita semua. Ni semua kena buat sendiri semasa di hotel penginapan. Kotak2 tu travel agent boleh carikan. Kena sediakan marker dan masking tape dari Malaysia. Banyak kotak banyaklah tape diperlukan. Jenuh juga kalau pergi seorang. Elok pergi berdua. Mudah sikit kerja membungkus nanti. Lepas tu urusan mengangkut ke bas boleh minta tolong staff hotel. Sediakanlah tips sikit. Kesian tengok depa dok angkut kotak2 kita dari bilik ke bas. Setiap seorang perserta kadang2 lebih 20 kotak.

Bas akan bawa kita dan barang2 ke gudang kargo yang akan menghantarnya ke Malaysia melalui kapal. Suasananya macam dalam gambar2 di atas. Staff2 gudang tu akan masukkan barang2 kita dalam gudang merekalah. Kita tengok dan check je keadaan barang2 tu. Pastikan semuanya baik dan cukup. Lepas tu kita pun dihantar ke airport untuk balik ke Malaysia.

Lebikurang 2 minggu, wakil syarikat kargo di Malaysia akan call kita memaklumkan barang2 dah sampai di Pelabuhan Klang. Kita cuma tetapkan tarikh untuk mereka menghantar ke rumah. Jumlah bayaran akan dimaklumkan. Bayaran hanya perlu dibuat setelah kita puashati semua barangan yang tiba di depan rumah kita dalam keadaan baik dan cukup.

Nampaknya tulah secara ringkas yang dapat Kak Ana ceritakan. Ni kira pengalaman membungkus dan menghantar sahaja. Kisah2 pengalaman membeli dan menawar dengan pemborong China tu kita cerita kemudianlah ye.

No comments: