Thursday, July 1, 2010

Mendengar Temberang Taukeh Jade



Kak Ana nak share sikit kisah ni, terutama pada mereka yg nak ke Guangzhao ikut pakej pemborong. Satu destinasi wajib bila kita melancong ke China samada Beijing ke, Guangzhao  ke, ialah ke pusat jualan barangan jade. Agent pelancong tu kata ini arahan kerajaan China. Strategi nak promote salah-satu produk tradisional depa lah tu.

Yg Kak Ana nak cerita ialah lagak taukehnya semasa mempromosi produk. Dengan muka ceria dan penuh bersemangat, si taukeh ni akan menceritakan dalam bahasa Cina dgn translator di sebelahnya. Betapa bertuah group kami kerana ketika ni dia dlm mood yg amat seronok kerana baru dpt bayi lelaki yg pertama. Kata dia, isterinya orang Malaysia, orang Teluk Intan. Bila kita tanya Teluk Intan belah mana, dia nampak blur tak tau nak jawab. Tambahnya lagi, dek terlalu seronok dia bagi angpau RM1 juta pada hari perkahwinan adik iparnya bulan lepas. So, dia bagi special offer lah sebab kami jugak orang2 Malaysia spt isterinya. Tapi yg pelik tu, special offer tu untuk barang2 tertentu yg terdapat dalam bilik khas sje. Dok kerana terlalu excited, ada di antara kami belilah barang2 yg berkenan dihati. Kononnya harganya amat murah.

Mengikut cerita dari tourist guide & mereka2 yg dah p beberapa kali kat kedai jade ni, cerita taukeh ni sama aje sepanjang tahun. Tak tau lah kalau group dari negara lain macamane pulak ceritanya. Tapi dia memang hebat. Naik semangat kita dibuatnya. Tau2 kita dah terpengaruh. Jadi berhati2 lah bila you all dibawa ke kedai ni masa melancong ke Guangzhao nanti.

1 comment:

Agar2Kering said...

heheheee...mcm2 btol org bniaga ni...ntah2 klu tourist dr India,dia gtau isteri dia dr India gak...hehehe....