Kak Ana ni sekali sekala teringin jugak nak makan kuih tradisional kita, Asyik buat kek aje, naik boring pulak. Fikir punya fikir, buatlah kuih bakar santan. Lagi pun husband dan anak-anak suka kuih ni. Buatlah dua tiga biji. Dapatlah juga jiran-jiran merasa sama.
kat sini,Kak Ana nak share resepi kuih ni.
Kuih Bakar
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1/2 kg santan
300gm air daun pandan
sedikit pewarna hijau
1 cawan gula
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar minyak sapi
bijan
cara-cara:
Campurkan dan blend semua bahan kecuali minyak sapi dan bijan. Panaskan acuan. Masukkan minyak sapi 1/2 sudu besar untuk 1 acuan. Kemudian, masukkan adunan dan bakar dgn suhu 190darjah celcius selama 10minit. Keluarkan dan taburkan bijan. Masukkan semula dan bakar hingga masak. Adunan ini dapat 4 biji kuih bakar.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment