Monday, June 14, 2010

Laksa Johor




Keluarga Kak Ana memang suka Laksa Johor. Kadang2 bila dah jemu makan nasi tu dia orang suruh Kak Ana buat laksa ni. Tambahan musim cuti sekolah, semua anak-anak ada kat rumah. Laksa ni Kak Ana belajar dari kak ipar orang Johor. Maklumlah, kita orang Kedah ni lebih biasa dengan laksa utara.Ok mai kita tgk mcmana nak buat.

1 bungkus spaghetti [rebus sampai lembut]
untuk kuahnya:
1 kg ikan kembong {kalau ikan lain pun blh][kukus dan blend mcm buat laksa utara juga
3 sdb rempah kari ikan
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih*
2 in lengkuas*
3 btg serai*
2 sdb cili blend
rm 2.00 udang kering{xde kak ana letak udang geragau{udang kepal}*
rm 4.00 isi ikan kurau kering ptg nipis
rm 2.00 santan pekat
2 sdb kerisik
1 btg bunga kantan dihiris
3 kpg asam keping

Semua bahan * hendaklah di blend.Tumis bahan td sampai perang kemudian mskkan cili dan rempah kari tadi dan sedikit air.Kacau mcm buat kari masukan udang kering ,isi ikan kering serta ikan yang diblend td dan juga santan bila mendidih mskkan kerisik bunga kantan dan garam.slowkan api biar naik minyak sikit.

utk hiasan boleh letak timun, kacang panjang, lobak asin, taugeh asam limau daun selasih.
utk sambalnya blendkan cili kering dgn belacan dan garam. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment