Coklat hantaran ni Kak Ana buat untuk majlis pertunangan Muhaimin yang akan diadakan sempena menyambut tahun baru 2011 di Pulau Pinang.
Wedding Cake, Birthday Cake, Door Gift, Cup Cake, Novelty Cake, Pastry, Chocolate, Baking Class, Baking Tools, Gifts and Hampers
Friday, December 31, 2010
Coklat Hantaran Muhaimin
Coklat hantaran ni Kak Ana buat untuk majlis pertunangan Muhaimin yang akan diadakan sempena menyambut tahun baru 2011 di Pulau Pinang.
Kek Fondant Kebaya
Thursday, December 23, 2010
Nasi Hujan Panas
Salam semua, ,jemput makan hari ni Kak Ana buat nasi hujan panas tapi letak rempah bukhari (sedap lain sikit haha puji sendiri ).Anak Kak Ana nak makan kurma daging dengan ayam goreng so buatlah. Kak Ana pulak suka makan dengan jelatah tapi stock cuma tinggal timun, tomato dan cili merah. Kak Ana blend jer tomato dengan cili letak limau nipis, garam dan gula.pastu makan dengan timun lah ganti jelatah hehe. Hubby Kak Ana makan bertambah kali ni.
Monday, December 20, 2010
Chicken Soup Pasta
Hari Jumaat tengahari Kak Ana punyalah malas tapi lapar so buatkan pasta soup untuk family. Ok kalau nak buat boleh ikut resepi kat bawah. Selamat mencuba.
1 bungkus pasta fettuccini (itu jer yg ada dalam stok kalau nak pasta jenis lain pun boleh)
1 mangkuk ayam yang dipotong kecil
1 batang celery dipotong
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih di hiris halus
1 biji buah tomato potong dadu
1 tin mushroom button dihiris
3 sdb cili blend (kalau nak pedas lagi tambah lah cili)
1/2 tin tomato puree
1 sdb serbuk lada hitam
3 helai daun bay
1sdt serbuk oregano
garam dan serbuk perasa secukup rasa
1 biji capsicum hijau untuk hiasan diatas
daun parsley untuk hiasan (x der so Kak Ana x letak)
Caranya:
Tumis bawang besar dan bawang putih kemudian masukkan cili. Kacau sampai hilang bau cili pastu masukkan ayam.kacau dan letak sedikit air hingga masak. Masukkan buah tomato, tomato puree. Bila sebati tambah air mcm buat sup. Biarkan mendidih masukkan lada hitam daun bay, mushroom dan oregano garam dan perasa. Biarlah mendidih dan rasa garam tutuplah api. Masukkan pasta dalam pinggan dan letak supnya dan tabur capsicum dan daun pasley.
Sunday, December 19, 2010
LoliChoc Untuk Arabian Nite
Monday, December 13, 2010
Frozen Foods
Coklat Hantaran
Saturday, December 11, 2010
Thursday, December 9, 2010
Cup Cake Untuk JPP Zon KLIA
Monday, December 6, 2010
Delegasi Sulawesi Memborong Coklat Di MAHA 2010
Booth Delegasi Sulawesi Indonesia terletak tak jauh dari Booth Kak Ana semasa MAHA 2010. Pameran barangan dan kebudayaan mereka ni cuma dua hari aje iaitu 26 dan 27 November. Lepas aje PM rasmi dan melawat, bersiap-siaplah mereka nak balik ke Indonesia. Sebelum balik tu sempatlah singgah kat booth Kak Ana, memborong coklat. Coklat edible image Upin dan Ipin paling laris. Maklumlah, watak kartun kita ni tengah top kat Indonesia. 'Sebagai cenderhati dan buah tangan buat anak2 di Sulawesi' kata mereka.
Saat Manis Di MAHA 2010
Wednesday, December 1, 2010
Sunday, November 28, 2010
Satay Kebab
Friday, November 26, 2010
Jom Ke MAHA International Show 2010
Tuesday, November 23, 2010
Bunting MAHA International Show 2010
Saturday, November 13, 2010
Saturday, November 6, 2010
Persiapan MAHA International Show 2010
Pada masa ni, Kak Ana tengah sibuk membuat persiapan untuk berniaga di MAHA International Show 2010 yang akan diadakan di Serdang pada 26hb November - 5 Disember 2010. Kak Ana cadang nak jual frozen foods seperti donut, karipap, karipap pusing, samosa, kuih kasturi dan cucur badak. Lain2 makanan termasuklah coklat, tart dan peralatan membuat kek dan coklat.
Tuesday, November 2, 2010
Laksa Kedah
Monday, November 1, 2010
Puding Marble
Puding Marble ni Kak Ana buat sebagai buah tangan pada kenduri tahlil dan doa selamat sempena pemergian abang dan kakak ipar ke tanah suci untuk mengerjakan ibadah haji.Puding ni memang sedap thanks Che Mat,(CMG) memang tak rugi mencuba .Disini akak minta izin nak share resepi dengan viewers semua.
Bahan-bahan:
4 keping roti*
2 biji telur*
1/2 cawansusu pekat*
170 ml susu cair*(akak guna fresh milk)
3 1/2 cawan air
8 gm agar2 serbuk
1/2 cawan gula
2 sdb butter
2 sdb serbuk koko
Cara nya:
Didihkan 3 cawan air dengan agar2,bila agar2 hancur masukkan gula biar ia hancur.
Blend semua bahan bertanda * dan tuang dalam agar2 tadi .sambil dikacau masukkan butter bila mendidih tutup api.
Bahagi agar2 kepada 2.
1 bahagian dicampur dengan koko kacau biar rata.
Ambil 1 cawan bahagian biasa tuang dalam acuan berselangseli dengan bahagian koko.sehingga habis.sejukkan dalam icebox.
Friday, October 29, 2010
Tauhu Kukus Bersambal
Menu hari ni jumaat.Simple je .So mai lah kita intai macam mana nak buat menu ni.
Bahan:
1 bungkus tauhu lembut( akak beli yag dalam plastik kat giant ada)
1/4 cawan udang kering*(bahan yang bertanda ni blend semua)
3 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah kecil*
5 biji cili api*
3 biji cili merah*
1/2 in belacan*
1 batang serai*
1/4 cawan sos tiram
1/4 cawan sos cili
sedikit daun ketumbar untuk hiasan.
Cara-caranya:
Tumis semua bahan yang diblend hingga naik bau,kemudian masukkan sos tiram dan sos cili.rasa lah kalau kurang masin baru letak sedikit garam.Bila dah masak tuang atas tauhu yang di kukus.Tabur daun ketumbar diatasnya.
Masak Lemak Cili Api Udang dengan Terung Telunjuk
Assalamualaikum .Hari ini terlebih rajin nak kongsi lauk tengahari yang menjadi favorite puteri sulung ku dengan hubby.Haha lauk orang negeri sembilan tapi orang kedah buat.Semalam pergi Mydin jumpa la pulak terung telunjuk (terung yang sebesar jari telunjuk so jadilah terung telunjuk x tau pulak apa nama sebenarnya) hari ni jadilah menu ni cubalah try.
Bahan:
20 biji cili api kampung (baru ada kick)*
1 in kunyit hidup*
1 biji santan pekat
1 batang serai
1 keping asam gelugur
garam
udang 20 ekor (ikut suka je)
6 biji terung telunjuk
Cara;
Blend cili dengan kunyit kemudian masuk semua bahan dan masak atas api yang sederhana sambil dikacau supaya x pecah minyak sehingga masak.
Sunday, October 24, 2010
Cenderahati dan Door Gift Malam Selingkar Kasih SSAS
Kak Ana buat beberapa cenderahati dan door gift sempena Malam Selingkar Kasih Murid-Murid Tingkatan 5 Sekolah Sultan Alam Shah (SSAS) Putrajaya yang diadakan di Shangrila Hotel Kuala Lumpur pada 24hb Oktober 2010. Antara cenderahati dan door gift yang disediakan untuk majlis tersebut termasuklah :
1) Cenderahati Untuk Alumnai SSAS
Cenderahati untuk Alumnai SSAS berupa sekotak coklat pelbagi warna dan bentuk.
Cenderahati untuk Alumnai SSAS berupa sekotak coklat pelbagi warna dan bentuk.
2) Door Gift Untuk Murid Tingkatan 5
Door gift coklat ni dimasukkan edible image logo batch Tingkatan 5 2010
3) Doof Gift Untuk Guru
4) Cenderahati Yang Dipertua PIBG
Cenderahati untuk Yang Dipertua PIBG berupa sekotak coklat pelbagai warna dan bentuk.
Door gift coklat ni dimasukkan edible image logo batch Tingkatan 5 2010
3) Doof Gift Untuk Guru
Door gift untuk guru2 berupa empat biji coklat pelbagai warna dan bentuk.
4) Cenderahati Yang Dipertua PIBG
Cenderahati untuk Yang Dipertua PIBG berupa sekotak coklat pelbagai warna dan bentuk.